Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2007 13:57 - Шегите на 1 април - световен ТОП 10
Автор: dussy Категория: Забавление   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
0



Шегите на 1 април - световен ТОП 10

 

Би Би Си води класацията на най-успешните закачки


Германският в. "Висбаденер тагеблат" пусна през 1950 г. снимка менте на "извънземно", заловено от полицията. Снимка Интернет
1 април е единственият ден, в който на журналистите им е позволено да лъжат. И въпреки че читателите, слушателите и зрителите добре знаят какво ги очаква на тази дата, често се случва медиите да ги "преметнат".
Руският сайт NEWSru.com направи класация на най-успешните първоаприлски шеги във вестниците, списанията, радио- и телевизионните станции по цял свят.

Небивал урожай от макарони в Швейцария

За най-голяма мистификация през ХХ в. се сочи репортажът на телевизия Би Би Си за "небивалия урожай от макарони" в Швейцария, показан през 1957 г. В материала на британските журналисти се твърди, че швейцарците се чудят какво да правят с огромната реколта. Зимата беше мека, а и фермерите успяха да се справят с макароноядния дългоносец, обяснява причината за необичайния урожай репортер от Би Би Си.
Репортажът предизвикал буря от емоции във Великобритания. Гражданите загряли телефоните на редакцията с питания как се отглеждат макарони. На всички въпроси от Би Би Си отговаряли дипломатично: "Сложете макарони в буркан с доматен сос и се надявайте да стане."

Часовникът на Биг Бен става електронен

През 1980 г. Би Би Си предаде, че легендарният механичен часовник на кулата Биг Бен в Лондон ще се замени с електронен. Съобщението предизвика буря от възмущение. Някои от протестиращите по телефона дори питали не може ли да си купят части от стария часовник за сувенири.

Татуировка срещу намаление за "Пепси"

През 1994 г. американската радиостанция NPR обяви, че всеки, който си направи татуировка на ухото във формата на логото на "Пепси", ще получи пожизнено намаление от 10% за всички продукти на фирмата. През целия април в радиото звънели тийнейджъри, които били изпълнили условието и искали да си получат наградата.

Алабама променя стойността на числото Пи

През 1998 г. сп. "Ню Мексикънс фор Сайънс енд Рийзън" публикува статия, в която се твърди, че властите на щата Алабама възнамеряват да променят стойността на числото Пи от 3,14159 на 3,0. Причината била, че в сегашния си вид то било "нехристиянско" и трябвало да се закръгли до "библейско значение". Статията тръгнала по Интернет и властите на Алабама били засипани с протестни писма и обаждания.

Помогнете на бедните - купете им автомати

През 1999 г. в. "Финикс Ню Таймс" съобщи за нов фонд за помощ на бедните, който събирал пари не за жилища, дрехи или храна за бездомните, а за да ги въоръжи. Статията бе препечатана от агенция "Асошиейтед прес" и някои хора дори превели средства по измислената банкова сметка.

Излагат мумията на Ленин в парижкия Дисниленд

През 1995 г. в. "Айриш Таймс" писа, че ръководството на Дисниленд преговаря с руското правителство за покупката на мумията на Ленин. Според вестника тялото на Вожда щяло да бъде преместено заедно с мавзолея в новия развлекателен парк край Париж.

1 април измислен от византийски император

През 1983 г. "Асошиейтед прес" предаде, че професорът по история от Бостънския университет Джоузеф Боскин е разкрил произхода на Деня на шегата. Според него придворният шут на византийския император Константин се похвалил, че може да управлява държавата не по-зле от господаря си. Константин му разрешил да направи това, но само на 1 април. Както обаче се оказа, това е измислица - професорът се пошегувал с агенцията.

Марадона ще играе в московския "Спартак"

През 1988 г. в. "Известия" писа, че Диего Марадона води преговори с шефовете на московския "Спартак", и че шампионът на СССР бил готов да плати на аржентинската звезда $6 млн. Западните агенции възприеха "новината" на сериозно - това бе първата първоаприлска шега в съветския печат.

Гранати с диаманти за руските гангстери

През 1996 г. агенция ИТАР-ТАСС предаде, че един от руските военни заводи започва да пуска ръчни гранати, инкрустирани с диаманти. Те били предназначени за местните бандити, които, освен че били жестоки, следвали модните тенденции.

Демонтират Айфеловата кула

През 1986 г. френският в. "Паризиен" потресе читателите си с дописка за решение на правителството да се демонтира Айфеловата кула. Тя трябвало да се премести (също като мумията на Ленин) в Евродисниленд. Там, където сега се намира кулата, трябвало да се построи олимпийски стадион.



Тагове:   април,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dussy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 286600
Постинги: 180
Коментари: 227
Гласове: 843
Архив